Sagalassos Antik Kenti Fotoğrafları
Çekergezer
Pisidia bölgesinin günümüze kadar bozulmadan gelen en görkemli şehridir. Tarihi bundan 12 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Sagalassos Antik Kenti 2009 yılında Unesco Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmiştir.
Burdur gezilecek yerler nerelerdir görmek isterseniz Burdur sayfam burada
Sagalassos Antik Kenti muhteşem mimarisi ile büyüleyici
Büyük İskender bile Sagalassos Antik Kentini alabilmek için ne kadar zorlanmış bir bilseniz şaşarsınız. E tabii Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerini yansıtan bir şehir olunca taliplisi de çok oluyormuş demek ki
Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti 2019
Sagalassos Antik Kenti giriş ücreti deyince aklıma hemen bir akrabamın bana anlattıkları geliyor. “Yaa bey! Bizim Hakan bullara kadar gelip çekiyo bi de biz görek ne var sanki” diye başlayan sohbet şöyle devam ediyor. “Dünyanın yolunu gittik vardık gapısına, bi dayı goymuşlar bilet kesiyo. Kaç para dedik, kişi başı 14 lira dedi. İki kişi biz bi de çocuk üç 52 lira. Allahın dağına taşına ne verecem 50 lira dedik dönüvüdük gerisin geri”
Demem o ki
Müze kart geçiyor. Olmayanlar için tam bilet fiyatı 14₺ kişi başı. Antik kentin kapanış saati 19:00 Rahatlıkla gezebileceğiniz bir antik kent. Sizi sıkıştıran güvenlik görevlileri yok. Elbette kurallara uyduğunuz sürece. Güzelim tarihi eserlerin üzerine çıkıp fotoğraf çektirmeye çalışanlara bile müze güvenliğinin sabırla bekleyip en sonunda ikaz etmesi takdire şayan bir hareket ama bir an önce bu bilince sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Hatta bir ziyaretçi;
Gelen bir ziyaretçinin kazı çalışmaları devam eden bir bölgeye geçmek istemesi üzerine güvenlik görevlisi tarafından uyarılmasına şahit oldum. Ziyaretçi o kadar pişkin ki. “Kardeşim o kadar para verdik, burayı da görmeyelim mi” şeklindeki serzenişine “E iyi bari 14₺ verdin al götür o zaman dayı” diye sanki hazırmışçasına vermiş olduğu cevap çok hoşuma gitmişti. Zor gerçekten zor
Aşk Çeşmesi mi?
Hayır canım ne alaka. Her gördüğü antik çeşmeye bir hikaye uyduran ve ziyaretçileri bu şekilde yönlendiren bir rehber topluğu mevcut ülkemizde. (işini layıkıyla yapan rehber arkadaşları hariç tutarak) Tabii bu rehberler cahil olunca anlatacak ne bulacaklar. Böyle hurafeleri uydurup uydurup aktaracaklar. İtalya’da bile meşhur Fontana di Trevi çeşmesini aşk çeşmesi diye nesillere aktaran bizim rehberlerimiz değil mi? Yapmayınız efenim böyle şeyler. Ha bunu İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Özdemir söylediğinde de mi inanmayacağız. Elbette inanacağız. Ne demiş?
Adam Kültür Müdürü Sonuçta
Kentin tarihi süreçte aşkların, itirazların ve imparatorların gözde şehri olarak bilindiği, Kentin simge yapısı olan Antoninler Çeşmesi’nden içilen suyun insanları güzelleştirdiğine ve bu sudan içenlerin birbirine aşık olduğuna inanıldığını söylüyor. Nasıl yani? Şimdi ben bu sudan içtim ve binlerce kişi bana aşık mı olacak artık :) Güvenlik görevlisi 20 yıldır bu kazı alanında çalıştığını söyledi bana. Biraz dertleştik. Suyu da çeşmeye kendisinin taşıdığını, insanların daha kolay alabilmeleri için bir sistem oluşturduğunu anlattı. Kazının ve kentin tarihçesini öğrenmek istiyorsanız orada çalışanlara sorun. Eminim çok daha doyurucu bilgiler edineceksiniz.
Sagalassos Antik Kenti Heykelleri çakma mı yoksa?
Antoninler Çeşmesi’ne şöyle geriden alıcı gözle bakıldığında sanki sütunların orijinal de heykellerin sonradan yapılarak buraya konduğu izlenimi oluşuyor insanda. Öylesine güzel korunmuş ki ayırt etmekte zorlandım. Görevlisiyle yaptığımız muhabbette gördüklerimin tamamının kazılarda çıktığı en ufak bir ekleme yapılmadığı bilgisini aldım. Evet gerçekten de çok güzel gelmiş günümüze kadar. 12 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bu miras, umarın bizden sonraki nesillere de sağ salim ulaşır.
9 Bin Kişilik Antik Tiyatro
Tüm şehri gezmesi yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Ben farklı açılardan fotoğraflarını çekebilmek için özellikle ziyaretçilerin pek uğramadığı noktalara da ulaşmaya çalıştım. Gezinti çok güzeldi. Tiyatrosu oldukça etkileyici. Mutlaka bir gün izin alıp gece çekimi yapmalıyım diye aklımdan geçirdim. Antik şehirden Ağlasun ovasına doğru bir çekim güzel olabilirdi. Tiyatro 9 bin kişilikmiş. Genelde insanlar buraya kadar çıkmaya üşendiğinden pek bilinmiyor anladığım kadarıyla ama bu bölüm de oldukça güzel ve korunmuş bir halde
Hatta öylesine rotadan çıkmışım ki;
Tiyatronun arka kısımlarında dolaşırken üzeri metal tente ile örtülmüş bir yapı gördüm ve içimden “Te allaam yarebbim yaa, bak buraya da gelip sera yapmışlar” diye geçirdim. Antik kentin ortasında sera mı olur diye hayıflanarak ilerledim ki bir de ne göreyim :) Meğersem kazı çalışmalarında elde edilen ve henüz sergilenmeyen buluntuların saklandığı bir yapıymış. Sanırım bunu da benden başka kimse görmemiştir henüz. Haydi bu fotolar da çekergezer farkı olsun :)
Kuş bakışı iyidir efenim
Her yazımda mutlaka bir konusu geçiyor. Bir drone almak lazım diye ama alsan da fark etmiyor çünkü drone çekimi kesinlikle yaptırmıyorlar. Mantığını anlamış değilim. Tarihi eserlere nasıl bir zararı olacak orasını bilemiyorum ama vardır bir bildikleri deyip yoluma devam ediyorum. Madem drone çekimi yapamıyoruz o zaman yükseklere tırmanma zamanıdır.
Yükseklerden Sagalassos Antik Kenti Görselleri
Sanırım biraz fazla oldu ama
Ama bu fotoğrafları da koymazsam aklımda kalır. Belki tarihini de merak eden birileri çıkar diye çektiğim tanıtım levhalarının fotoğraflarını da buraya yerleştireyim. Dükkan benim ya nasıl olsa :) laf edecek kimse yok.
Görevli ısrarla bunu da çek dedi kırmadım çektim. Bu da Sagalassos Antik Kenti Sakinlerinin dama tahtasıymış
Hakan bey iyi akşamlar,
İzlenimlerinizi, duygu ve düşüncelerinizle birlikte aktardığınız Sagalassos Antik Kenti yazınızı keyifle okudum.
Ayağınıza, gören ve resimleyen gözlerinize ve o güzel gönlünüze sağlık.🙏
Giriş ücreti meselesi var ya;”Allahın dağına ne verecem 50 lira dedik dönüvüdük geri” işte buna çok güldüm. 😂😂😂
Neyse Allah’tan bizim müze kartımız var, geri dönmeyeceğiz inşallah. 🙏
Fotoğraf çekimleriniz her zaman ki gibi muhteşem. O kadar etkiledi ki beni kalkıp hemen gidesim geldi. Kesinlikle gezilecek, görülecek yerler listeme aldım, ilk uygun fırsatta inşallah.🙏
Sagalassos Antik Kenti 2009 yılında Unesco Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmiş girmiş olmasınada hiç duymadık. Neden acaba? Bir de bu”geçici” nin anlamı nedir?
12 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan bu miras, umarım bizden sonraki nesillere de sağ salim ulaşır.🙏🙏
Bu durumda Göbekli Tepe ile aynı zaman periyodunda tarih sahnesinde yerini almış Sagalassos Antik Kenti desenize. Göbekli Tepenin tarihinede 12 bin yıl diyorlar zira.
Antik çağlarda insanlar teknolohinin olmadığı zamanlarda, o kocaman kaya ve taşlarla 9 bin kişilik tiyatrolar inşaa ederken, günümüzde teknoloji bu kadar ileriyken bin kişilik tiyatro salonları inşaa edemiyorlar!… Neden acaba?
Teknolojik olarak gerçekleştiremediklerinden olmasa gerek….
Bence gereksinim duymadıklarından, bu da zihniyet, fikir, bilinç, farkındalık düzeyini aklına getiriyor. İhtiyaç duymuyor çağımızın insanı demek ki!…
Acaba insanlık, teknolojik olarak ilerlerken, başka bir gezegene kayaların yapısını incelemek için uzay aracı gönderebilecek kadar gelişmişken, sanata, insanın ruhsal, duygusal gelişimine, doyumuna neden acaba hiç aldırış etmez ki?🤔🤔🤔
Sadece akılla, sol beyinle gelişerek, sağ beyni bertaraf ederek bir yerlere ulaşacağını zannediyorsa insanlık çok yazık çoook!… Mars’a gitmek, insanın beyninin sağ lobunu geliştirmekten daha kolay gibi görünüyor galiba.☺
DENGE’yi kuramazsa şayet bir arpa boyu yol alamayacak insanoğlu ne yazık ki….
Tekrar teşekkürler, bir sonraki yazınızı merakla bekliyor olacağım. Sevgiyle kalın, sağlıcakla kalın.
Öncelikle fotoğrafları ve izlenimlerimi beğenmeniş olmanıza çok sevindim ve bu güzel yorumunuz için içtenlikle çoook teşekkür ediyorum.
Evet kapsına kadar gidip geri dönen akrabalarıma ben de çok gülüyorum hatta çektikten sonra fotoğrafları gösterdiğimde hafiften bir pişmanlık oldu gibi ama tam olarak emin değilim. Belki de “iyi ki de gitmemişiz bak hep dağ taşmış” demiş olabilirler :))
Burdur benim memleketim olması sebebiyle biraz torpil geçmiş olabilirim belki ama sanmıyorum. Daha fazla bilinmeyenleri çekmeye gayret ediyorum. Evet 12 bin yıllık yazıyor resmi bilgilerde ama yeterince tanıtımı yapılmadığı için olsa gerek pek fazla bilinmiyor.
Ben de her zaman merak etmişimdir bu işçilik günümüzden binlerce yıl önce nasıl yapılmış hangi vaatlerle insanlar bunları yapmaya ikna edilmiş. Oysa dediğiniz gibi günümüzde bu denli bir tiyatroyu yapmaya kimse yeltenmiyor çünkü bunu bir ihtiyaç olarak görmüyorlar. Hatta olanları da kapatalım derdindeler.
Tekrar teşekkür ediyorum sağladığınız katkı için. Çok memnun oldum. Kolaylıklar dilerim.
İlk dikkatimi çeken; huzur dolu bir atmosferi var…Bu güne kadar gezdiğim antik kentler içinde ışığı ve konumunu çok farklı bulduğum tek yer diyebilirim…
Aslında sadece tiyatronun değil, tüm şehrin oldukça iyi korunmuş olduğu söylenebilir; fakat çok kullanılan yollar üzerinde olmadığından geç keşfedilmiş, geç tanınmış Sagalassos. Dorik çeşme, tamamen kendi orijinal parçaları kullanılarak eski haline getirilmiş
o kadar yüksekte böyle bir medeniyet kurulması gerçekten şaşırtıcı. Hep söylüyoruz ya, coğrafya kaderdir diye, aksini ispat ediyor sagalassos. odeonlar, anıtlar, çeşmeler, stadyum…zamanında şimdiki Burdur’dan daha modern bir metropol olduğu kesin. İskender’in burayı almak için tüm ordusunu o yüksekliğe sürmesine şaşırmamak gerek.
Emeğinize sağlık fotoğraflara baktıkça tekrar tekrar gidesi geliyor insanın…
Huzur konusunda kesinlikle aynı fikirdeyiz efenim. Ben de her attığım adımda bundan binlerce yıl öncesindeki insanların da bir zamanlar buralarda yürüdükleri, çalıştıkları, sevdikleri, koştukları aklıma geldi hep. Epey bir zaman harcadım. Her açıdan çekmeye çalıştım.
Evet çok iyi korunmuş bir kent gerçekten. İnsanın inanası gelmiyor bu heykellerin 10 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaştığına.
Şimdiki Burdur’dan çok daha ileride bir medeniye olduğu konusunda çok haklısınız. Hayranlıkla gezdim o sıcakta ben de hiç of demeden :)
Yorumunuz için teşekkür ederim
Hakan bey merhaba;
Çok güzel yazmamışsınız ve lütfen gezi yazısı falan yazmayın, kelimenin tam anlamıyla saçmalamışsınız tarih bilmediğiniz çok belli, Büyük İskender ve Roma dönemi? PARDON? Diğer yazılarınızı da okudum rezalet hep yanlış bilgiler…Yorumlarda gördüm heykellerin 10 bin yıl öncesinden olduğunu yazmışsınız, siz şaşırmışsınız. Sormak istiyorum bu ne cüret, siz kim oluyorsunuz da bu ülkenin yerli yabancı pazarda tanıtımından mükellef turist rehberlerine cahil diyebiliyorsunuz? PARDON? Bizler ne emekler veriyoruz sizin haberiniz var mı? Pes doğrusu… Herkes işine baksın efendim! Ayrıca Hurafe kelimesi, batıl inanışlar dinde olmayan ve sonradan dine eklendiği belli olan bidat inançlar anlamına gelmektedir doğrudan din ile ilgili bir kelimedir bunun gibi yanlış kullandığınız 11 tane kelime gördüm, yerinizde olsam biraz sözlük okurdum.
Sevgilerimle cahil bir turist rehberi :)
Ali Bey merhabalar
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Tarihçi değilim ve bir yanlışlık görüyorsanız yorumlarınızla her zaman gerekli değişmeyi yapabilirsiniz. Bu şekilde bir usluple olması üzücü elbette ama tercih sizin.
Şimdi de cüret kısmına cevap yazayım. Elbette böyle bir bilgiyi sırf laf olsun diye buraya yazdığımı düşünmemişsinizdir. 10 bin yıl kısmı için lütfen bkz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Sagalassos Antik Kenti tanıtım yazısı. Linki de burada buyrun ve evet kaç bin yıllık olduğuna karar vermek benim haddime değil.
Benim cüretlerim bu ve bunun gibi resmi kaynaklardır. Siz de diğer yazılarımda gördüğünüz cüretsizlikleri belirtirseniz kaynaklarını göstermeye çalışırım.
Ve maalesef ki böyle bir grup rehber var. Bunu bir genelleme olarak algıladıysanız benim hatamdır fakat ben asla bir genelleme yapmadım. Verdiğim örnek yaşadığım bir olaya istinaden verilmiştir ve bu bilgi de o an muhattap olduğum rehberin fikridir. Bu şekilde genelleme yaparak haksız duruma düşmeyi istemem. Bkz. “Diğer yazılarınızı da okudum hep yanlış bilgiler” Kimseye faydası olmaz kanaatindeyim böylesine bir davranış tarzının.
Tespit ettiğiniz 11 hatalı kullanılmış kelimeyi de belirtirseniz doğrusunu öğrenmiş olurum. Zaman ayırıp okuduğunuz ve yorum yazdığınız için teşekkür ederim.
Çok zor tabi rehber olmak. Rehber olamayınca bari fotoğraf çekeyim demiş sanırım.Ne de olsa binlerce sayfa okuyup binlerce şeyi aklında tutmasını gerektirmiyor. Bas deklanşöre ol sanatçı. Ne güzel hayat.
İşini layıkıyla liyakatıyla yapan her meslek grubuna sonsuz saygım olduğunu belirtmekte fayda görüyorum ama her meslek grubunda olabileceği üzere rehberler camiasında da bu şekilde insanlar mevcut maalesef Avni Bey