Böye kelimeleri duyduğumda artık hiç o da neymiş demiyorum ve mutlaka bir araştırmasını yapıyorum. İnanın çoğunluğu da TDK’da yer alan kelimeler oluyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Bundan yüzyıllar önce büyüklerimizin kullandığı ve bana kadar ulaşmış bu sihirli kelimelerin kaybolup gitmesine gönlüm elvermiyor, ben de her duyduğum kelime ile ilgili bir şeyler yazayım da literatüre bir katkım olsun istiyorum.

İşte o kelimelerden bir tanesi de “Goklangız” İlk duyduğumda o nasıl bir kelime öyle düşünüp sonrasına algıda seçicilikten olsa gerek giderek hoşuma gitmeye başlayan bir kelime. Çocukluğumda “goklangızın kilosuna 5 lira veriyollamış oolum” diye torbalara doldurup tanımadığımız yabancılar için toplamışlığım var bu goklangızları. Demek ki o zamanlardan değerli olduğunu bilen girişimci kafalar çoluğa çocuğa 3-5 lira verip dağ bayır goklangız toplatırlarmış.

Peki nedir bu goklangız diyerek sadede gelecek olursak goklangız salyangoz demektir efenim. Sanırım uzak doğu ülkelerinde bu hayvancağızın çorbası, yemeği gibi yiyeceklerde tüketildiğine dair bir yerlerden kulağıma çalınmışlığı var. TDK’da derleme sözcükler kategorsinde geçen goklangız hakkında şunlar var.

DERLEME SÖZLÜĞÜ (TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARI SÖZLÜĞÜ)

goklangız Salyangoz. Yassıören *Senirkent -Isparta Çomaklıdede *Korkuteli –Antalya

Türkiye’de Halk Ağzından Derleme Sözlüğü

Ankara,Türk Dil Kurumu,1972
cilt: 6 
G ( ga – güzzük)

Türk Dil Kurumu kayıtlarında geçen bilgiler bununla sınırlı. Belki de bu kelimeyi kullanan bilen katkı sağlamak isteyen birileri vardır da çıkar alttaki bölüme yorum yazar. Kim bilir?

Son Yazılar

Son Yorumlar

  1. çeşnigir, bilhassa saray ve konaklarda, ikram edilmeden evvel yemeklerin, yiyeceklerin tadını lezzetini teşhis eden görevli.

  2. İşini layıkıyla liyakatıyla yapan her meslek grubuna sonsuz saygım olduğunu belirtmekte fayda görüyorum ama her meslek grubunda olabileceği üzere rehberler…

  3. Çok zor tabi rehber olmak. Rehber olamayınca bari fotoğraf çekeyim demiş sanırım.Ne de olsa binlerce sayfa okuyup binlerce şeyi aklında…

Alistrati Mağarası ankara Antalya Arabayla Yunanistan Turu Aziz Lydia Kilisesi Bencileyin Bencileyin Cümleler Bizans Kalesi Doğa Drama Köprüsü Filippi Antik Kenti Firenze gezi Günbatımı Italy italya gezilecek yerler Kadın Kavala Castle Kavala Gezilecek Yerler Kavala Gezi Rehberi Kavala Kalesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi Kavalalı Mehmet Ali Paşa Heykeli Konya konya gezilecek yerler Marmaris Mega İtalya Muğla Roma Saint Lydia Baptistery Sunset Turkey Türkiye Yunanistan Gezilecek Yerler Yunanistan Gezi Rehberi Yunanistan vizesi İkeçe Kavala arası kaç km İskeçe Gezilecek Yerler İskeçe Karnavalı İskeçe Karnavalı Turu İskeçe Otelleri İskeçe Selanik Arası kaç km İskeçe Yunanistan İtalya İzmir