Drama Köprüsü, Kavala Yunanistan
Drama, Doğu Makedonya bölgesinin en büyük Yunanistan şehri ve halen Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgeymiş. Drama denince hep aklımıza Drama Köprüsü türküsü gelir. Ben de bu kadar yakınken görmeden gelmeyeyim dedim ve Drama Köprüsü nerede diyerek aramaya başladım. Hemen şu alttaki ağacın oracıkta yazık. Valla inanın bilinçli olarak gelmesem bulmak imkansız. Navigasyon istediğiniz yere vardınız dediğinde ben hafif bir şok geçirmiş olabilirim ama oradaymış neyse ki. Çok güzel vikipedik bilgiler buldum.Tam da o ağacın ollarda bi yerde valla
Tosun Paşa buralıymış ya
Makedonlar tarafından kurulan şehir, Roma, Bizans, Bulgar, Sırp hakimiyetinde kaldıktan sonra 1371’de Osmanlı egemenliğine girmiş ve 551 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış. Kavala’da çıkan tüberküloz salgını nedeniyle Kavalalı Mehmet Ali Paşa ve ailesi uzunca bir süre burada yaşamış. Hatta Mısır Prenslerinden İbrahim Paşa, Tosun Paşa ve Iskender Kamil Paşa Drama’nın Nusratlı köyünde doğmuşlar. Bak işte bu bilgiyi ben çok sevdim. “Tosuncum, seni kim paşa yaptı?” diyen rahmetli Kemal Sunal’ın canlandırdığı ve defalarca izlediğim Tosun Paşa burada doğmuş.Şekilde görüldüğü üzere dar yani yalan değil :)
Drama Köprüsüne Drama şehrine bağlı Nikiforos (Nusratlı) kasabasından geçerek gidiyorsunuz. Çok güzel bir yunan kasabasıydı. Hatta kasaba içerisinden iki kez geçtim. Drama Köprüsü navigasyon linki burada. Sizi tam köprünün bulunduğu noktaya götürüyor. Aslında köprü köprü diyoruz ama işin aslı köprü değilmiş. Öğrendiğimde çok şaşırdım. Yıllarca Drama köprüsü Hasan dardır geçilmez şeklinde dilimize pelesenk olan Drama Köprüsü, aslında bir köprü değil su bendiymiş ve gerçekten de dar. Ben yaya olarak geçtim ama bir kişi daha olsa geçmek zor olacaktı sanırım. Çok güzel bilgilerin bulunduğu wiki sayfası burada Evet ben geçtim üzerinden. Bu mit de çürümüş oldu
Kavala gezilecek yerler listesine alınmalı mı? Emin değilim. Kendi adıma mutlaka görmem gerekirdi diye düşünüyorum ama siz fotoğraflara ve anlattıklarıma dayanarak karar verin derim. Kavala’ya 45 km. mesafede yarım saatlik bir yolla gidilebilecek bir yer ama gittiğinizde göreceğiniz otlar arasında yıkılmaya yüz tutmuş tarihi bir yapı. Gitmek için içinden geçtiğim kasabayı görmek bile benim için gittiğime değecek bir tecrübe oldu diyebilirim.
Nikiforos Kasabası içinden geçerken çektiğim video
Gezi yazıları ve fotoğraflar için siteme abone olabilirsiniz. Yunanistan Gezi Rehberi Drama Köprüsü Kavala gezi yazısı için görüş ve taleplerinizi aşağıdaki yorum bölümüne yazarak bana ulaşabilirsiniz.
Yunanistan gezi yazılarım
Meteora Manastırları’na Unutulmaz Bir Gezi
“Arabayla Meteora Manastırları Gezisi: Ankara’dan Yunanistan’ın Muhteşem Manzaralarına Seyahat Rehberi”
Yunanistan’da Tatil İçin Nereye Gidilir?
Yunanistan’da Tatil İçin Nereye Gidilir? Yunanistan tatiliniz için en iyi rota hangisidir? Santorini Adası Midilli Adası Atina
Kavala Fotoğrafları
Yunanistan’ın güzel şehirlerinden Kavala’da çektiğim fotoğraflar. Özellikle eski şehir bölümünde yer alan fotoğraflar…
Flaş! Flaş! Flaş! Dev bir Çekergezer hizmeti sayın seyirciler. Yıllardır Drama Köprüsü diye bildiğimiz yer meğer “su bendi”ymiş! Detaylar azzz sonra… :)
Başka bir dev hizmet de “özlenen vikipedi”ye açılan pencere (gerçi bende sekme olarak açılıyor yeni sayfalar ama :p )
Şaka bir yana, beni bu yazıda en çok etkileyen şey şarkıların gücü oldu. Hem bir mübadil hem de şarkı destek olmuş araştırmaya. Eskiden çekergezerler, sosyal medyalar yokken şarkıya türküye dökmüş atalarımız tarihlerini. Bir de şöyle düşünmüş olabilirler; “yeni nesil tembelleşiyor giderek, uzun uzun araştırmaz şimdi bunlar kesin. Şarkıyla bir özet geçiverelim de coğrafi-tarihi bilgiler kaybolmasın” demişlerdir bence.
Bir mübadil torunu olduğum için en çok gitmek istediği rotalardan aslına. Keşke büyüklerimle birlikte gidebilme şansım olsaydı… Kim bilir ne hikayeler saklıydı ve onlar hayattayken ben bu bilgileri merak edecek yaşta değildim…
Valla ben de şaşırdım ama öğrenince de unutamayacağım bir deneyim ve tecrübe oldu benim için.
Evet o özlenen vikipedi’ye ulaşmanın legal bir yolu bu. Bir zamanlar birilerinin dediği gibi “Ben girebiliyorum, siz de kullanın (VPN) girin” demişti ama şimdi o VPN i kullanmadan da girilebiliyor artık. Tek farkı adres satırındaki “w” harfinin başına “0” (sıfır) koymak. Ben de öğrendiğimde bir aydınlanma geçirmiştim. Sekme olarak açılması ise benim tercihim. Yani okuyucuları başka sayfalara yönlendirdiğimde, kendi sayfamın hala arka planda aktif olması ve geri dönüşün garantiye alınması amaçlı :)
Evet üşengeçlik konusunda kesinlikle aynı fikirdeyim ama bi şekilde merak diyelim, öğrenme arzusu diyelim beni oraları keşfetmeye itiyor.
Nikiforos yani bizim deyimimizle Nusratlı köyünün içinden geçerken evlerinin önünde oturan, kahvede sohbet eden insanlar gördüm ve içimden arabadan inip aralarına karışmak geldi. O hikayeleri kendilerinden dinlemek için ama maalesef olmadı. Çünkü artık nesil değişmiş ve izler kaybolmaya başlamış. Mutlaka vardır derinlere inilirse ama bu da başlı başına bir araştırma ve belgesel konusu. Keşke kendi imkanlarımızla bu şekilde bir şeyler yapabilsek.
Henüz duyurusunu bile yapmadığım Drama Köprüsü yazımı da bulup yorumladığın için ayrıca teşekkür ederim. Bir gün sen de görür gezersin umarım atalarının topraklarını.