Mega Italya – Pompei
Mega Italya turunda göreceğiniz şehirler, yazılarım, fotoğraflar ve tam tur programı için tıklayınız
Pompei hakkında çok enteresan bilgilere ulaştım. Rehberin anlattıkları gayet orijinal bilgilerin yanı sıra, internetten de ulaştığım bilgiler oldukça dikkat çekiciydi. Şimdi Pompei deyince akılda ne kaldı, yada ne akla geliyor. Öncelikle Vezüv yanardağı ve sonrasında edepsiz şehir olduğu. 2 bin yıl önce şehir donmuş ve günümüze kadar ulaşmış. Çokça duyduğum fakat hakkında fazla bilgimin olamadığı volkanik bir dağmış Vezüv. Öğreniyorum ki Pompei, Vezüv yanardağı eteklerinde kurulu bir şehir. Yıllar yıllar önce bu yanardağın patlaması ile binlerce insan can veriyor ve şehir tamamen yok oluyor. Tabi bundan 2 bin yıl kadar önceden bahsediyoruz.
Şehir keşfedildikten sonra bir açık hava müzesi olarak koruma altına alıyor. Hatta girişinde 2 bin yıl önce taşa dönüşmüş insanların bulunduğu ve bunların sergilendiği bir alan bile mevcut. Aslında polemikler bu noktada başlıyor. Taşa dönüşme. Hani hepimiz biliriz aslında. Büyüklerimizden duymuşsunuzdur mutlaka. Günah olan bir davranışa meylettiğimiz zamanlarda “Allah seni taş eder” telkini ile ikaz edildiğimiz mutlaka olmuştur. Taşa dönüşmüş insanlar hakkında “Aslında çok günahkarlardı bu yüzden Allah taş etti onları” şeklindeki bir inanış yaygınlaşmış.
Bilinmez bu yüzden midir yoksa o dönemlerde bilimsel açıklamalara tamah edilmediğinden midir ama dönemin muhafazakarlarını bu şekilde düşünmeye iten bir sürü sebep olduğunu kendi gözümle gördüm bu şehri dolaşırken. Şehirde oldukça fazla genel ev olduğu, fuhuşun yoğun şekilde yaşandığı, eşcinselliğin normal karşılandığına dair duvarlara çizilmiş resimler, ölümüne insan dövüşlerinin yapılıyor olması, Pompei halkı Allah tarafından taşa çevrildi varsayımını güçlendiren etkenler elbette.
Rehber bu bilgiyi nereden edindi hiç bir fikrim yok ama Pompei felaketi hakkında duyduğum en mantıklı açıklamayı yaptı kendisi. Şimdi Allah onları taş etti savını savunan kesimin en büyük dayanağı şöyle. Eğer bir yanardağ patlaması sebebiyle ölselerdi, binlerce derece sıcaklıktaki lavlardan geriye ne kemik, ne saç, ne de dişler kalırdı. Hepsi yanar kül olurdu ama taş olduklarına göre çok büyük günahlar işlediler ve Allah da onları taş etti ? HAyırlısı diyelim ne diyelim…
Mantıklı gelen açıklama ise şöyle; Yanardağ çok büyük bir etkiyle patladı. Tabi bu patlama ile lavlar bir dakikada bütün şehri kaplamadı. Lavlardan kaçmayı başaran insanlar daha uzak yerlere ulaştılar ve yanmaktan kurtuldular. Lakin havaya püsküren yoğun kül tabakası, gökyüzünü kaplayarak nefes almayı imkansız hale getirdi ve kükürt gazı insanların boğularak ölmesine neden oldu.
Şimdi bu durumda da 2 bin yıl önce ölen bir insanın vücut hatları, dişleri, bazı kemikleri nasıl günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş? Ona da şöyle bir açıklama getiriyoruz efenim. Lavlarla yanmaktan kurtulan insanlar zehirlenerek ölür. Üzerlerini kül kaplar ve zaman içinde bu küller taşlaşır. Taşlaşan kabuğun içinde kalan insan vücudu zamanla yok olarak bir boşluk oluşturur. Ayrıca etrafını çevreleyen tabaka da vücudun kaybolma hızını minimum seviyeye indirir.
İşte bu boşluk, 1860’da İtalyan bilim adamı Giuseppe Fiovelli tarafından fark edilir ve açılan küçük bir delikten içine sıvı alçı dökülerek donması beklenir. Taşlaşmış kabuk kısım kırılarak açılınca ortaya alçıyla şekillenmiş vücut çıkar. Bence gayet mantıklı. Elde edilen tüm çıktılar, taşlaşmış insan vücutları, duvar resimleri, mozaikler Napoli’de sergilenmektedir.
Her fikre saygım sonsuz ama benim düşüncem bilimsel açıklamalardan yana.
Mega Italya turunda göreceğiniz şehirler, yazılarım, fotoğraflar ve tam tur programı için tıklayınız
Buraya giden bir arkadaşım; Herkülün bahçeleri olarak adlandırılan bölümdeki ağaçlardan üzüm çalıp yememi şiddetle tavsiye etmişti??. ismini şimdi hatırlayamadağım küçük çekirdekleri olan bu çok tatlı, kızıl üzümler, bu bahçelerde ağaçlar dolusu olarak mevcutmuş, korkudan yiyebilir miyim bilmiyorum ?çok doyurucu olan bu Pompei yazınızla yetineceğimi sanıyorum ?Çok şükür ki varsınız☺️
O üzümleri hiç duymamışım maalesef. Daha fazla ders çalışmak lazımmış demek ki. Gerçi benim gittiğim dönemde henüz üzümler ermemişti daha :)Teşekkürler bilgilendirme için. Güzel günler dilerim
Çok mantıklı, bu yazıdan sonra Pompeideki taşlaşmış heykellere bilimsel bir açıdan bakmayı daha doğru buldum.Güzel bir bilgilendirme, fotoğraflar ayrıca müthiş olmuş…Vezüv yanardağının yakın plan çekimi varsa arşivinizde görmek isterdim ayrıca, eklerseniz sevinirim.Kolaylıklar dilerim arkadaşım
Maalesef o mesafeden yakın plan çekebilecek bir objektif yoktu yanımda. Aslında bu bilgileri gitmeden öğrenip öyle gezmek gerekiyor ama maalesef üşengeçlik diyelim olmuyor. Anca döndükten sonra araştırıp ulaşabiliyorum. Teşekkür ederim…
Bu şehrin turistik magnetlerini merak ediyorum Hafazanallah:))) Şehrin konusunu anlatan bir film var mıdır acaba? Merak ettim çok, bir araştırayım, şahane bir tanıtım yazısı olmuş çok güzel
Varsa güzel bir filmdir umarım. Bulursanız bana da haber verin :) Teşekkür ederim
Nee! Bilimsel mi açıklama?! Taş olursun, taş! ?
Bilimi kim ne yapsın yahu, biz efsaneci milletiz, karıştırmayalım kafaları ?
Tartışmaya ne hacet efenim :) Açıklama gayet net. Taş işte
??BİLİMSEL açıklamadan yanayım
Kesinlikle
İtalya’nın en belirgin özelliklerinden biri de ülkemiz gibi her tarafından tarih fışkırması. Onlar gayet iyi değerlendiriyorlar bu durumu. Umarım bizde başarılı oluruz
Tek temennimiz bu elbette. Klasik olacak belki ama gerçekten bacasız endüstrinin nimetlerinden faydalanmaya başlarız en kısa zamanda diye ümit ediyorum.