Nasıl Çekilmiş?
EXIF Değerleri
- F-Stop: f/4
- Exposure Time: 484 Sec
- Exposure Compensation: 0 Step
- ISO Speed: ISO 100
- Exposure Program: Bulb
- Focal Length: 32mm
- Filter: 10 Stop ND
- Filter: 8 Stop GND
- Filter: 16 Stop ND
- Metering Mode: Pattern
- White Balance: Auto
- Place: Beyşehir, Konya
- Date: 01.02.2021
- Photo: @hakanaydin.raw
Fotoğrafların EXIF bilgilerini yazmaya başladıktan sonra olumlu yönde epey geri besleme aldım. Biz bundan çok faydalanıyoruz, fotoğrafların değerlerini görmek bizi daha da bilinçli yapıyor vb. Ben de her fotoğrafın EXIF bilgilerini instagram paylaşımlarımın altına yazmaya başladım.
Biraz ilgisi olanlar hemen farkına varacaktır bu seferki fotoğraf bilgilerinde bir gariplik olduğunun. Şimdi burada bu bilgileri teker teker incelemeye başlıyorum. Elbette bu yazı ilk Nasıl Yapılmış yazısı olduğundan biraz uzunca olabilir.
F-Stop
Öncelikle diyafram değerinin bu kadar düşük olmasına gerek yoktu. Bunu baştan belirtmek isterim. Peki neden bu kadar düşük yaptın konusuna gelince bu bir hata. Neden peki bu hata? Aceleden, zaman kısıtından vs. Böyle bir manzara fotoğrafı çekiyorsak kompozisyonumuzdaki her objenin net olmasını tercih ederiz. Yani en öndeki taşlar da net olsun, ortalardaki ağaç ve tekneler de net olsun, en arkada bulunan bulutlar da net olsun. Bundan sebep diyafram değerimizi olabildiğince yüksek tutmalıyız. Diyafram değerini yüksek tutmak demek ise sayısal değerinin düşük olduğu anlamına gelmektedir. Peki değer düşük olmasına rağmen neden fotoğraf bu kadar net? O da olaya uzaklıkla alakalı bir durum. Yani o ağacın dibinde olsaydım ve onu çekmeye çalışsaydım net alan derinliğim bu kadar büyük olmayacaktı.
Exposusre Time
Pozlama süresi 484 saniye nedir arkadaş di mi :) Yani 8 dakika 4 saniye. Şu demek oluyor. Deklanşöre basıyorsun ayna açılıyor ve 8 dakika 4 saniye sonra kapanıyor. O süre içinde kadrajda hareketli olan ne varsa fotoğrafa yansıyor. Bu fotoğrafta hareket bulut olunca ne yapmış oluyoruz. Bulutu uzun pozlamış oluyoruz. Ne kadar uzun 484 saniye :) Evet bu kısım biraz karışık gibi gelebilir ama çok zevkli.
Biraz daha ayrıntıya girmek gerekiyor sanırım. Bu fotoğrafı uzun pozlamamın sebebi bulutlardaki hareketi yakalayıp onu fotoğrafa aktarabilmektir. Eğer pozlama süresi bu kadar uzun olmasaydı bulutların şekli aynen bu şekilde olurdu.
Exposure Compensation
Pozlama telafisi olarak türkçeye çevrilen bu değeri şu amaçlı kullanıyorum. Makinaya göre farklılık göstermekle birlikte -3 -2 -1 0 1 2 3 ortalama bu değerleri vardır. Kurslarda, toplu çekimlerde derler hani, eksi pozla, artı pozla bunu vb. İşte tam da bu değer ile alakalı bir durum. Kısaca açıklamaya çalışayım. Üstteki fotoğraf üzerinden konuşuyorum.
Şimdi biz ışık ayarımızı koyu alanlardan yaparsak makina genel olarak fotoğrafın koyu olduğunu farz edecek ve daha fazla aydınlık bir fotoğraf çekmeye çalışacak. E bu durumda ne olacak. O zaman da gökyüzü parlak çıkacak ve bulutlar kaybolacak. İşte biraz olsun bunu engellemek için eksi pozlama yapıyoruz ve sonradan koyu olan alanları biraz açıyoruz. Böylelikle fotoğrafımızı daha dengeli bir hale geliyor. Filtre kısmına gelince bunu daha net anlayacağınızı tahmin ediyorum.
ISO Speed
Değerimiz burada 100 olmuştur. İmkan olsaydı 50 de olabilirdi ama kullandığım makinanın en düşük iso değeri 100. Neden en düşük kullanıyorum? Çünkü benim ekstradan ışık sağlamak için iso denen değere ihtiyacım yok. Bunun yerine tripoda koyduğum makinamım pozlama süresini uzatabilirim. Neden Tripod kullanmak zorundayım? E kullanmazsam o kadar saniye sabit elde tutamam
Exposure Program
Çekim modu (Exposure Program) Bu sefer Bulb denen modu kullanmak zorundayız neden? Çünkü makinalarda bulunan çekim modları en uzun 30 saniye çeker. Daha uzun süreler için bulb modu kullanılır. Neden daha uzun çekelim peki o da bulutların hareketini fotoğrafımıza yansıtabilmek için. Bkz. Yıldız izleri.
Focal Length
Odak uzaklığı anlamına gelmektedir. Kullandığınız objektifin özelliğine bağlı olarak değişen bir değerdir. Hangi değeri kullanmak istiyorsanız o seviye yaklaşıp uzaklaşarak odak uzaklığınızı sabitlemeniz gerekiyor. Benim kullandığım objektif 24-105mm bir objektif ve bu objektifte 32mm.lik odak uzaklığı kullanmışım. Neden 24mm değil? Demek ki etrafında istemediğim objeler varmış ve ben onları almamak için biraz daha yakınlaştırmışım. Yakınlaştırma yerine neden daha yaklaşmamışım? O da benim üşengeçliğimden :)
Filter
Filtre (Filter) En önemli konu bu işte. Bu fotoğrafta üç adet filtre kullanılmıştır. Şimdi özetler. İlk olarak 10 Stop ND ikinci filtrem 16 Stop ND üçüncü filtrem 8 Stop GND Şimdi bunlara biraz yakından bakalım. Öncelikle filtre neden kullanıyorum. Çünkü gündüz çekiyorum ve hava aydınlık. Bu kadar uzun süre pozlayabilmem için filtre kullanmak zorundayım. Kısacası güneşe bakabilmek için güneş gözlüğü takmalıyız diyerek olayı özetlemeye çalışayım.
Özetler kısmı bitti gelelim günün gelişmelerine ve ayrıntılara. 10 Stop ND ne demek? Şimdi bu kısımlar çok sıkıcı ve gerçekten de kafa karıştırıcı. Bence şunu bilmek olaya daha bilinçli bakabilmek açısından yeterlidir diye düşünüyorum. Stop değeri yükseldikçe filtremiz o kadar koyulaşıyor. ND ise doğal yoğunluğun ingilizcedeki karşılığı olan Neutral Density kelimelerinin baş harfleri. O da fotoğraftaki renkleri değiştirmeden ışığın geçirgenliğini azaltmaya yarıyor. Bu filtreyi kullanarak çektiğiniz fotoğraflardaki renkler ne kadar doğal ise filtreniz o kadar kaliteli demektir. 5 Bin liraya filtre var 70 liraya filtre var.
GND ise Graduated Neutral Density yani derecelendirilmiş doğal yoğunluk filtresi diye çevirelim. Peki bu ne işe yarar? Az önce pozlama telafisi bölümünde eksi pozlama demiştik ya. İşte şimdi ona gerek kalmadan direk harici GND filtre ile kadrajın gökyüzüne denk gelen kısımlarının koyu, daha aşağısını ise açık filtreleyerek bunu yapmış oluyoruz. Böylelikle kompozisyonumuzdaki ışığın fotoğrafın tamamına dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamış oluyoruz.
White Balance
Beyaz dengesi fotoğramızdaki beyazların orijinal beyaz siyahların da orijinal siyah olarak çıkmasını sağlayan yardımcı aracımızdır. Yani şuna yarıyor. Gözle gördüğümüz renkler ne ise fotoğrafta da o görünsün isteriz. Elbette farklı amaçları olanlar da olabilir zevk renk meselesi. Ben genellikle bu değeri otomatik kullanırım fakat tek bir şartla. Fotoğrafı mutlak surette RAW olarak çekmelisiniz. Sonrasında yazılım aracılığı ile bu renkleri en doğal haline yaklaştırmanız daha kolay olacaktır. Bunun için kullandığım program ise Camera Raw
Bir nasıl çekilmiş programının daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bundan sonraki Nasıl çekilmiş fotoğrafına siz karar vermek istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Kim ne diyor