Hani dilin kemiği yok derlerdi. Kim derdi çıksın ortaya. Yıllarca bizi dilin kemiği yok diye yönlendirenlere şimdi teker teker sormak istiyorum. Bu “os hyoideum” nedir arkadaş. Ben söyleyeyim dil kemiğiymiş. Hem de öyle önemli özellikleri varmış ki gerçekten de anlatmaya değer buldum.

Mesela vücudumuzda başka hiçbir kemikle doğrudan bağlantısı olmayan tek kemikmiş. Aslında bana enteresan gelmesinin sebebi hiçbir kemikle bağlantısı olmaması değil, vücuttaki tüm kemiklerin bir şekilde bir başka kemikle bağlantılı olmasıydı. Bence enteresan bir bilgi. Bir başka enteresan olan bilgi de kriminal alandaki kullanımı.

Bu biraz can sıkıcı ama yine de dikkatimi çekmeyi başardı. Şeytan ayrıntıda gizlidir denir ya hani, bak sen olayın ilginçliğine. Eğer kişi el ile boğulduysa bu kemik kırılırmış ve adli tıp uzmanlarının ilk baktığı yer os hyoideum olurmuş. Yok elle değil de asılma şeklinde bir boğulma olduysa da bu kemik sağlam kalırmış. Yani boğulma vakalarının aydınlatılmasında çok büyük öneme sahipmiş. (Umarım bu bilgi kötü amaçlı kullanılmaz.)

Valla bak sen şu os hyoideum’un yaptıklarına :)

Aslında ne biliriz. “Dilin kemiği yok ki” diye başlayıp, ağzına geleni söylüyor diye devam eden onlarca cümle duymuşuzdur. Ayrıca bu deyimden ben şunu da çıkarabilir miyim?. Kemiği olmayan organlar istediğini söyleyebilir mi? Mesela kalp ne isterse onu söyleyebilir mi?

Aslına bakarsanız güzel Türkçemizde bunu tek kelimeyle anlatan kelimeler de mevcut hani. Bkz. patavatsız, zevzek, boşboğaz, varın gerisini siz yazın gari :)

Ordan Burdan yazılar yazmaya devam o zaman

ordan burdan

Son Yazılar

Son Yorumlar

  1. çeşnigir, bilhassa saray ve konaklarda, ikram edilmeden evvel yemeklerin, yiyeceklerin tadını lezzetini teşhis eden görevli.

  2. İşini layıkıyla liyakatıyla yapan her meslek grubuna sonsuz saygım olduğunu belirtmekte fayda görüyorum ama her meslek grubunda olabileceği üzere rehberler…

  3. Çok zor tabi rehber olmak. Rehber olamayınca bari fotoğraf çekeyim demiş sanırım.Ne de olsa binlerce sayfa okuyup binlerce şeyi aklında…

Alistrati Mağarası (5) ankara (6) Antalya (4) Arabayla Yunanistan Turu (10) Aziz Lydia Kilisesi (6) Bencileyin (6) Bencileyin Cümleler (6) Bizans Kalesi (6) Doğa (3) Drama Köprüsü (6) Filippi Antik Kenti (6) Firenze (4) gezi (37) Günbatımı (4) Italy (21) italya gezilecek yerler (21) Kadın (4) Kavala Castle (6) Kavala Gezilecek Yerler (12) Kavala Gezi Rehberi (8) Kavala Kalesi (6) Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi (6) Kavalalı Mehmet Ali Paşa Heykeli (6) Konya (4) konya gezilecek yerler (4) Marmaris (13) Mega İtalya (20) Muğla (17) Roma (6) Saint Lydia Baptistery (6) Sunset (3) Turkey (3) Türkiye (7) Yunanistan Gezilecek Yerler (7) Yunanistan Gezi Rehberi (16) Yunanistan vizesi (8) İkeçe Kavala arası kaç km (4) İskeçe Gezilecek Yerler (4) İskeçe Karnavalı (6) İskeçe Karnavalı Turu (4) İskeçe Otelleri (4) İskeçe Selanik Arası kaç km (4) İskeçe Yunanistan (4) İtalya (17) İzmir (3)