Bir yere gezmeye gidince kısacık da kalsanız, en önemli noktalarını görür, oradaki meşhur bir yiyeceği bulur, bir sürü fotoğraf çekersiniz değil mi? En azından ben öyle yapmaya çalışıyorum. İş için gittiğimde bile kısacık zamanlara bir sürü şey sığdırmanın peşindeyim. Ama konu kendi memleketim Gülşehir olunca öyle olmuyor. Bir yerden başlamak lazım. Kapıyı aralayalım bakalım neler çıkacak…

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Açıl susam açıl!

İnsan elinin altında diye ihmal ediyor. Nasıl olsa giderim, her zaman fotoğraf çekerim, burası çantada keklik diye bakıyorum sanırım Gülşehir için. Ama maalesef o hesap hayatın akışıyla uyuşmuyor.  Kapadokya’ya 2-3 günlük bir gezi için gitsem kim bilir ne çok paylaşım yapardım… İnsan bir yerin içine doğunca dışardan bir göz gibi bakamıyor.  O yüzden kendimi biraz suçlu hissediyorum memleketime karşı.

Gülşehirliyim ben. Nevşehir’in ilçelerinden biri. Avanos’u, Ürgüp’ü, Göreme’yi, Zelve’yi, Uçhisar’ı duyan çoktur da Gülşehir pek bilinmez. Gezginlerin suçu değil elbette bu. Diğerleri kadar tanıtılmıyor, turist gelsin diye bir gayret de yok. O yüzden de kısa turların rotasına pek girmiyor. Arada bir özellikle de Japon turistlerin rotasına takılır. Ben çocukken, bizim oralarda büyüklerden duyduğum laf şudur turist geldiğinde; “kayaları görmee gelmiş gavurlar” derlerdi.

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Sırtını “kayalar”a vermiş evler

(Bu “gavur” kelimesi için bir parantez açmak istedim. Yaşlılar hep gavur derdi, biz çocuklar deyince de anne babalarımız öyle denmez ayıp, turist deyin, yabancı deyin derlerdi. Ben küfür falan sanmıştım aklım çok ermezken. Rahmetli bir yengemiz Lozan Mübadelesi sırasında Selanik’ten gelişlerinden bahsederken “ ‘afedersin’ (!) gavurlar yaşarmış buralarda bizden önce” diye anlatırdı.  Başka kelime bulamadığı için özür dileyerek kullanmak nasıl bir tatlılıktır… Kelimenin kökeni için “bknz.” bırakıyorum buraya )

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Gülşehir’in çok turistik bir yer olmayışı, kalkınması açısından çok iyi bir durum değil ama; sakin, kendi halinde, orijinalliğini koruyan bir ilçe olması açısından güzel. Turistik hedeflerle açılmış dükkanlara rastlanmaz pek. Gülşehir’de, Kapadokya’nın benzer küçük ilçelerindeki hareketlilik yoktur pek. İlçenin haftalık pazarı olan perşembe günleri hariç sakindir her yer. Yüksekokul gelince öğrencilere yönelik bir iki yer açılmış  ama çok hareketli mekanlar değil onlar da.

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Kepez Otel ve Atam

Kapadokya’nın genelinde olduğu gibi konak havasında avlulu evler (Asmalı Konak dizisini bilenler anladı ne demek istediğimi) çoktu. Çoktu diyorum, çünkü azalarak bitiyorlar malesef.  O güzelim eski evlerin önce bakımsızlıktan harabe hale gelmesi, sonra da yıkılıp yerlerine “modern” binaların yapılması içimi acıtıyor. O evlerde yaşayan büyükler göçüp gittikten sonra, evler de göçüyor çoğunlukla. Herkes bir yerlere dağılmış, başka hayatlar kurmuş. Evler de yalnızlığa dayanamıyor bu durumda, yavaş yavaş ölüyorlar… İçinde yaşayan olmayınca küsüyorlar ve gidiyorlar. Ürgüp ve Avanos’ta o tip evlerin bir kısmı butik otel olarak kullanılıyor artık. Ama Gülşehir’de böyle bir girişim olmadı şimdiye kadar. Keşke bu konulara yeteneğim olsaydı da bir şeyler yapabilseydim diye düşünürüm zaman zaman.

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Kimsesiz evlerden biri, azalarak bitecekler… :(

Neyse lafı çok uzattım. Sık sık gidiyor olmama rağmen oralarda hiç fotoğraf çekmediğim için bu kez vicdan azabıma bir son vereyim, turist gibi dolaşmaya çıkayım dedim. Memleketin olunca, gittiğimde yapılacak pek çok şey, görülecek çok insan olduğu için turistik zamanım yine azdı, o yüzden sadece yakın mahalle turu yaptım. Hele bir de sokakta oturanlarla (kapı önü oturmalarına selam olsun) konuşmaya dalıp da “sen kimlerdensin?” muhabbetine girince fotoğrafa kalan zamanım iyice azalıyor.

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Ancak böyle boş sokak bulunca rahat fotoğraf çekebiliyorum gerçekten. Yoksa “şurayı da çeksen” diyen çok oluyor :)

Bu iç dökme seansından sonra gelsin bakalım bir kuple Gülşehir. Karar almıştım, her gidişimde bir başka tarafı için tekrarlayacaktım bu turistik gezi işini. Bu bahar için planlarım vardı. Bilin bakalım planlarımı ne çaldı?.. Demek ki neymiş? Ertelememek lazımmış.

Şöyle şehre tepeden de bir bakalım.

Zerdali Çekirdeği Gülşehir Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Geride Kızılırmak da görünüyor biraz

Zerdali Çekirdeği Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Kurşunlu Cami ve her küçük yerin vazgeçilmezi: “mecburiyet caddesi”

Aşağıdaki fotoğrafta sağdaki ev kaymakamın eviymiş bir zamanlar. Şimdi virane halde. Suriye’den gelenlere verilmiş geçici olarak bu eski evlerin bir kısmı.

Zerdali Çekirdeği Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

Ben fotoğraf çekiyorum diye, çocuk toprakları atarak şekil yapıyordu :)

Başladığım yere döndüğüme göre veda zamanı geldi. Seyahat edebildiğimiz günlere kavuşunca, bu paylaşım bir tefrika haline gelsin istiyorum.  Kirpi, yavrusunu pamuğum diye severmiş ya, başkasına nasıl görünür bilmem ama bana güzel görünür Gülşehir. Memleketim olmasından çok, çocukluğumu geçirdiğim ve hâlâ bağlarımı koparmadığım yer olmasına bağlıyorum aramızdaki bu samimiyeti.

Bir sonraki Kapadokya turumuzda görüşmek üzere ;)

Zerdali Çekirdeği Gezi Rehberi Niğde Gezilecek Yerler

“pamuğum” :)