Tecrübeler acı da olsa bir şeyler öğrenmek için olmazsa olmazlarımız sanırım. İlk başıma gelen acı tecrübelerimden biridir bu. Bir gün önceki gece çekimde kullandığım 2000 ISO değerini değiştirmeyi unutarak, bir gün sonrası yaptığım gündüz çekiminde bu değerle yapılan çamur gibi çekimler. Bir diğeri de daha raw fotoğraf nedir ne değildir bilmiyorken yaptığım bir hata.
Şimdilerde düşünüyorum da böyle bir hatayı nasıl yaptığıma şaşırıyorum. Şu anki bilgimle, aklımla düşününce bu hatanın yapılabilme olasılığının ne kadar zayıf olduğu aşikar. Neyse işte sizlerin bundan çıkaracağı sonuç şu. Çekime başlamadan önce mutlaka ayarlarınız kontrol edin ya da çekim modunuzu otomatik seçeneklerden birinde olduğundan emin olun diyerek sonraki acı tecrübeme geçeyim.
RAW Fotoğraf Nedir?
RAW kelime anlamı olarak çiğ demektir. İngilizce bir kelimedir. Çiğ ya da ham anlamına gelen bu kelime fotoğrafçılıkta fotoğrafın ham hali anlamında kullanılmaktadır. Her markanın farklı bir RAW formatı vardır. Örneğin CANON marka fotoğraf makinalarında CR2 olan uzantı, NİKON markasında NEF olarak karşımıza çıkar. Diğer markaların da kendine göre isimlendirdiği formatları vardır. Ama özüne baktığımızda hepsi de çiğ fotoğraf yani RAW fotoğraftır. RAW fotoğrafı filmli makinalar döneminin negatif fotoğrafı diyebiliriz.
RAW Fotoğraf Ne İşe Yarar
RAW fotoğraf çekmenin bize ne faydası vardır peki. Öncelikle ne faydası vardırdan ziyade ne zararı vardır onu belirtmek isterim. Tek zararı var o da daha fazla yer kaplamasıdır. Eğer yer sorununuz yok ise mutlaka RAW modu aktif olmalıdır. İsterseniz hem JPEG hem de RAW modunu aktif edebilirsiniz ama bence gerek yoktur. Bir RAW fotoğrafın boyutu yaklaşık 30 mb. iken JPEG fotğraf 7-8 mb. boyutunda olur.
Bu bilgiden de tahmin edilebileceği üzere RAW fotoğrafta çok daha fazla veri vardır ve bu da bize fotoğraf üzerinde daha rahat hareket edebilme özgürlüğü tanır. Biraz daha açıklamak gerekirse; Şimdi bir gün batımı fotoğrafı çektik ve eve gelip bilgisayarımızda baktığımızda şöyle bir durumla karşılaşabiliriz. O an çektiğimizde gökyüzü daha bir kızılken fotoğrafımızda mavi çıkmış. Bu bizim beyaz dengesini (White Balance) tam ayarlayamadığımız anlamına gelir. İşte böyle bir durumda sonradan bu dengeyi RAW bir fotoğrafta sağlamak çok rahat bir işlemdir. Ama fotoğrafımız JPEG olursa bu işlemi yaptığımızda fotoğrafımızın elimizde patladığını görürüz.
Bu sadece bir örnekti. Bunun gibi daha bir sürü faydalı seçeneğini RAW fotoğraf üzerinden daha rahat düzeltebiliriz. Demem o ki ayarınız içinde mutlaka RAW olsun. RAW+JPEG olur sadece RAW olur ama mutlaka RAW olsun. Ben bu acı tecrübeyi de Kaman gezim esnasında yaşadım. Kaman’a gitmeden önce yaptığım birkaç deneme sonrasında RAW özelliğini kapatmışım ve açmayı unutmuşum. Yeniden kontrol etmeden de Kaman’a gidince tüm fotoğrafları JPEG modunda çekmişim. Ne zaman otursam bilgisayar başına Kaman gezi yazısını yazmaya, hep o fotoğrafların yalnızca JPEG formatlarının olduğu ve işlemenin nasıl olacağı aklıma geldiğinden elim bir türlü varamamıştı.
Aklıma Gelen RAW Soruları
RAW Fotoğraf Nasıl Çekilir?
RAW fotoğraf çekmek için makinamızın çekim ayarını RAW ya da RAW+JPEG moduna almamız yeterlidir.
RAW Fotoğraf İşleme Nasıl Yapılır?
RAW fotoğrafların işlenmesi için farklı programlar mevcuttur. Bunların en başında Photoshop uygulamasına entegre Camera RAW programı gelmektedir. Cep telefonları için de son güncellemesiye Snapseed programı RAW fotoğrafları işleyebilmekte olup Photoshop’un mobil versiyonu ile de çok başarılı RAW fotoğraf düzenlemesi yapılabilmektedir.
RAW Fotoğraf Çeken Telefonlar Var Mı?
Evet var. Hem de çok başarılı bir şekilde çekim yapabiliyorlar. Telefonunuzun bu özelliğinin olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer varsa da bu özelliği aktif edin. Yok ben ilgilenmiyorum düzenleme raw falan derseniz orası ayrı ama dediğim gibi raw fotoğraf demek özgürlük demektir. Benden söylemesi.
RAW Fotoğraf Üzerinde Değişiklik Yapılabilir Mi?
Sorunun cevabı evet yapılabilir ama şöyle bir güzellik var. Raw fotoğrafı herhangi bir program ile açarsınız ve istediğiniz değişiklikleri yaparsınız. İşiniz bittiğinde kayıt et dersiniz ve size seçenekler sunar. Hangi formatta kayıt etmek istiyorsunuz. İşin püf noktası işte burada. Siz işlediğiniz fotoğrafı jpeg, tiff, png ya da ne seçenek varsa kayıt edebilirsiniz. Yani yeni adla kayıt et (save as) modudur. Ne yaparsanız yapın o RAW dosyasının orijinalini değiştiremezsiniz. Çünkü format buna izin vermez.
Hatta bu sebeptendir ki resmi yarışmalara gönderdiğiniz bir fotoğrafın belgesel yapısının bozulduğundan şüphelenen jüri sizin fotoğrafınızın RAW halini isteyebilir. Neden? Çünkü RAW format bir nevi kanıttır. Bir örnekle açıklamak gerekiyor sanırım biraz karışık oldu sanki.
Mesela bir cami çektiniz 4 minaresi var. Siz onu aldınız 6 minareli yaptınız ve yarışma için gönderdiniz. Eğer jüri sizden o fotoğrafın RAW formattaki halini isterse o caminin aslında 4 minareli olduğunu anında anlayacaktır. Olay tam da bu şekildedir. Uyanıklık yapmayınız :)
Sonuç
RAW fotoğraf nedir sorusuna cevap verdiğimize göre artık fotoğraflarımızı mutlaka RAW modunda çekiyoruz, çekime başlamadan önce ayarlarımızı kontrol ediyoruz ve bataryalarımızın dolu olduğundan emin oluyoruz.. Daha fazla kurs içeriği için de buraya tıklıyoruz
Son Yazılar
- Meteora Manastırları’na Unutulmaz Bir Gezi
- Yunanistan’da Tatil İçin Nereye Gidilir?
- Kıbrıs Köyü Kanyonu
- Otoban
- E-Reçete
Son Yorumlar
İşini layıkıyla liyakatıyla yapan her meslek grubuna sonsuz saygım olduğunu belirtmekte fayda görüyorum ama her meslek grubunda olabileceği üzere rehberler…
Çok zor tabi rehber olmak. Rehber olamayınca bari fotoğraf çekeyim demiş sanırım.Ne de olsa binlerce sayfa okuyup binlerce şeyi aklında…
Değerli bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Merhaba, Web sitenizi tanıtıp ödül kazanabileceğiniz web etkinliğine davetlisiniz. Web sayfanızla şimdi siz de kazanmaya aday olun. Blogunuzu tanıtın, promosyonlar…
Alistrati Mağarası ankara Antalya Arabayla Yunanistan Turu Aziz Lydia Kilisesi Bencileyin Bencileyin Cümleler Bizans Kalesi Doğa Drama Köprüsü Filippi Antik Kenti Firenze gezi Günbatımı Italy italya gezilecek yerler Kadın Kavala Castle Kavala Gezilecek Yerler Kavala Gezi Rehberi Kavala Kalesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi Kavalalı Mehmet Ali Paşa Heykeli Konya konya gezilecek yerler Marmaris Mega İtalya Muğla Roma Saint Lydia Baptistery Sunset Turkey Türkiye Yunanistan Gezilecek Yerler Yunanistan Gezi Rehberi Yunanistan vizesi İkeçe Kavala arası kaç km İskeçe Gezilecek Yerler İskeçe Karnavalı İskeçe Karnavalı Turu İskeçe Otelleri İskeçe Selanik Arası kaç km İskeçe Yunanistan İtalya İzmir
çeşnigir, bilhassa saray ve konaklarda, ikram edilmeden evvel yemeklerin, yiyeceklerin tadını lezzetini teşhis eden görevli.